Overstapplan

25 november 2024
Recent zijn er wijzigingen aangebracht in het POVO-overstapplan. We raden aan om het geüpdatete document goed door te nemen en te delen met de betrokken leerkrachten. Het document is te vinden via deze link:
Recente wijzigingen in het POVO-overstapplan. 

Warme overdracht

De warme overdracht tussen primair en voortgezet onderwijs kan zowel online als fysiek plaatsvinden en dient uiterlijk in april te gebeuren, maar eerder mag uiteraard ook. Het voortgezet onderwijs denkt graag mee over het advies, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij het PO. Voor leerlingen met extra ondersteuning of zorgleerlingen is het belangrijk om het kernteam van het samenwerkingsverband tijdig te betrekken. 

  • Zorgleerlingen moeten al vóór de kerstvakantie worden aangemeld.
  • Aanmeldingen voor Connect via het Loket moeten voor de voorjaarsvakantie worden ingediend en worden dit jaar op één dag behandeld.
  • Voor Praktijkonderwijs (PrO) moet een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) uiterlijk vóór de meivakantie worden aangevraagd bij het Loket. 

POVO-bijeenkomst

Op 20 november vond de POVO-bijeenkomst online plaats, waardoor meer dan 40 groep 7- en 8-leerkrachten konden deelnemen. Tijdens de bijeenkomst gaven brugklascoördinatoren van de RGO Beroepscampus, RGO College en CSG Prins Maurits inzicht in praktische punten uit het overstapplan, successen, en aandachtspunten van de overdracht. De teamleider van Praktijkonderwijs benadrukte het belang van goede advisering, en de recente aanpassingen in het overstapplan werden besproken. 

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. De PowerPoint-presentatie is inmiddels gedeeld met alle PO-scholen. 

Einde Pilot Dyslexiescreening in het Primair Onderwijs 

Na twee jaar pilot is besloten om de vervroegde dyslexiescreening in het primair onderwijs niet te verlengen. Vanaf dit schooljaar worden dyslexieonderzoeken uitgevoerd door een andere aanbieder, wat ook betekent dat de rol van het Samenwerkingsverband hierin verandert. Het faciliteren van een vervroegde screening valt daardoor niet langer binnen onze mogelijkheden. 

In het voortgezet onderwijs blijven scholen leerlingen screenen op basis van informatie uit de overdrachtsdossiers. Het blijft daarom van groot belang om in deze dossiers de ondersteuningsbehoeften van kinderen met vermoedens van (ernstige) lees- en spellingproblemen zorgvuldig te beschrijven. Op deze manier kunnen de vervolgscholen de juiste ondersteuning bieden waar nodig. 

We danken alle betrokkenen die zich tijdens de pilotjaren hebben ingezet voor de dyslexiescreening en blijven samenwerken aan goede ondersteuning voor leerlingen met lees- en spellingproblemen.